Frågor och svar

”Det viktigaste är att aldrig sluta fråga” – sa Albert Einstein en gång. Vi har samlat på oss några av de frågor som ofta ställs av våra kunder. Läs de gärna, tillsammans med svaren givetvis, för att få reda på något ytterligare om vårt företag för att lära känna oss bättre.

Hittade du inte svaret på det du sökte efter? Ring eller maila oss – vi svarar på alla dina frågor och ger dig all den information du behöver. • Företaget Baldimo
  • Vem förvaltar företaget Baldimo?
   Baldimo grundades 2011 av Kasia och Raffaele – ett ungt nygift par. De två hade en idé om att kombinera deras vilja att arbeta tillsammans med passionen för ovanliga och fina sötsaker. För mer information om företaget (adress, moms osv.), klicka här.
  • Hur föddes idén om Baldimo?
   Företaget Baldimo är inte bara ett mål i en affärsplan, utan även ett förverkligande av personliga drömmar och passioner. Kasia och Raffaele har kombinerat sin önskan att bilda familj med passioner för fina och eleganta sötsaker – och själva idén kom de på under förberedelserna till en väns födelsedagsfest. De insåg att fastän marknaden är full av presentartiklar, är det fortfarande svårt att hitta något speciellt som inte är tråkigt och vardagligt, utan något som kan ge våra nära och kära lite glädje OCH som blir en trevlig överraskning. Kasia och Raffaele har fokuserat på originalet: de skapade själva deras choklad och tillsatte sedan några färgglada och läckra ingredienser. Presenten blev otroligt omtyckt på festen, och så, sakta men säkert, bestämde sig paret för att för förvandla denna presentidé till ett verkligt företag. Så föddes Baldimo – ett företag som nu växer ständigt och fortsätter att hitta nya kunder, även på internet.
  • Vilken sammansättning av choklad gillar ni mest?
   Vår ingredienskollektion som vi använder till våra choklad innehåller mer än 150 komponenter. Det finns jättemånga sätt att kombinera dessa och det är verkligen svårt att välja vilka kombinationer som är godast, var och en har ju sin personliga smak och de kan vara väldigt olika… Vi har dock självklart våra favoriter – de kan du hitta och beställa direkt HÄR. Där kommer du säkert att hitta något intressant!
  • Hur kan jag ta kontakt med er?
   Vi är alltid till din tjänst på email-adressen info@baldimo.se. Du kan också kontakta oss via ifyllningsformuläret under „Kontakt”.
  • Varför kan man inte ringa Baldimo?
   Vi på Baldimo vill alltid erbjuda dig den bästa kvaliteten till de bästa priserna. Därför har vi valt att skala ner saker som våra kunder minst vill ha och som dessutom kostar mycket pengar, kundservice via telefon är en sådan. Istället fokuserar vi på de saker som våra kunder tycker är viktigt såsom bra priser och kvalitet samt möjligheten att kunna kontakta oss 365 dagar om året via internet istället!
 • Betalning och leverans
  • Vilka betalningssätt använder ni?
   I vår butik kan du betala med kreditkort, via PayPal eller banköverföring.
  • Hur lång är leveranstiden?
   Vi garanterar att din/a produkt/er skickas inom 14 arbetsdagar från det att vi mottagit din betalning. Därutöver är frakttiden till Sverige ca 5 arbetsdagar.
  • Hur mycket är fraktkostnaden?
   Fraktkostnaderna kan variera beroende på själva leveransen. (Kostnaden för frakt utomlands kan också vara olika). Standardpriser för länder inom Europa hittar du här.
  • Levererar ni också till andra länder i Europa?
   Ja, självklart – vi fraktar våra produkter till större delen av alla EU-länder och vi jobbar även på att snart lägga till fler länder och regioner. Du kan se här vilka standardfraktkostnaderna är för just ditt land.
  • Jag har upptäckt ett fel i min beställning. Hur gör jag för att ändra?
   Om du redan har skickat iväg ditt beställning, ber vi dig att ta kontakt med vår kundservice så fort som möjligt, på info@baldimo.se. Om det då fortfarande är möjligt, ändrar vi direkt det som blivit fel (vi kan dessvärre inte kan garantera att det är möjligt).
 • Produktion och ingredienser
  • Vad innehåller choklad egentligen?
   Det finns i huvudsak tre typer av choklad, mörk, vit och mjölkchoklad. Varje chokladsort har lite olika ingredienser – skillnaden beror framförallt på antal procent kakao.

   Vår mjölkchoklad innehåller socker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa (37%), äkta vanilj och sojalecitin.
   Den vita chokladen innehåller socker, kakaosmör, mjölkpulver, äkta vanilj och sojalecitin.
   Den mörka chokladen innehåller däremot kakaomassa (72%), socker, kakaosmör och äkta vanilj.

   Alla chokladsorter kan dessutom innehålla spår av nötter och laktos.
  • Vad är utgångsdatumet för Baldimo choklad?
   Vi rekommenderar att våra Baldimo choklad konsumeras inom 6 månader från och med produktionsdatumet. I vilket fall finns det självklart ett precist utgångsdatum på varje choklad – det kan du hitta på ingrediensetiketten.
  • Hur görs Baldimo-chokladen?
   Tillverkningsprocessen är indelad i fem faser:
   • Sammanblandning av chokladen.
   • Chokladen hälls flytande i formar.
   • Tillsättning av valda ingredienser.
   • Kylning av chokladen för bibehållande av konstant temperatur och luftcirkulation.
   • Packning och förberedelse inför frakt.

   Tillverkningsprocessen för din Baldimo choklad börjar med temperaturmätningen av chokladen: den måste noga värmas till önskad temperatur är nådd. Detta är ett viktigt steg: beroende på dess kristallstruktur är choklad oerhört känslig för värme. Att värma den för mycket eller för lite kan leda till oönskad kristallisering, det som gör att chokladen bryts för lätt eller ger den en felaktig konsistens och färg.
   Den uppvärmda och flytande chokladmassan hälls i en form (den form du har valt) och breds ut jämnt över hela dess yta. Tack vare användningen av en vibrerande apparat försvinner luftbubblor och överflödig vätska.

   Nu läggs dina valda ingredienser till! Exempelvis frukt, nötter och färgglada dekorationer sänks nu sakta ner i chokladmassan och skapar den unika sammansättningen av smaker, dofter och färger. Om du har valt ett personligt foto, placerar vi det på din choklad i detta moment: fotot är tryckt på ett chokladflarn och sätts enkelt på chokladen (i tryckprocessen används naturligtvis bara ätbara ingredienser och färger).

   Nu är chokladen redo för den sista fasen i produktionen, dvs. kylningen. Även här är temperaturen den viktigaste faktorn: den måste vara perfekt kontrollerad så att chokladen lossnar från formen utan problem och att dess yta är helt slät och blank.

   Uttagen och svalnad är chokladen redan färdig för att packeteras och skickas: den hamnar hos dig inom ett par dagar och inom kort kan du smaka den!
  • Varför kan jag inte välja fler än fem ingredienser till min choklad? Kan man inte lägga till samma sak två gånger?
   Många av oss vet ju att chokladbegäret aldrig tar stopp – utrymmet i en Baldimo choklad är (tyvärr) begränsat och av vår erfarenhet vet vi väl att fler än fem ingredienser helt enkelt blir för mycket för en choklad. Vi kan däremot lova er att fem inredienser det optimala numret: ingredienserna framhävs utmärkt ur chokladen och smakerna blir perfekt balanserade. Om det finns en ingrediens som du gillar speciellt mycket, behöver du ändå inte lägga till den två gånger: vi kommer att lägga till precis rätt mängd för dig.
  • Jag hittade inte min favoritingrediens i er lista – tar ni emot andra förslag?
   Ja, självklart – vi är öppna för dina förslag! Det är bara att kontakta oss via email (info@baldimo.se).
  • Är Baldimos produkter lämpliga för vegetarianer?
   Vår choklad innehåller i huvudsak inte animaliska produkter, men däremot innehåller den laktos.
  • Erbjuder ni även laktosfri choklad?
   Vår mörka choklad innehåller inte laktos – dock kan vi inte garantera att det inte kan finnas spår av det.
  • Innehåller Baldimos choklad nötter?
   På baldimo.se kan du självklart skapa din choklad utan nötter – dock använder vi oss av nötter i vårt laboratorium och kan därför inte utesluta att just din choklad kan ha spår av dem.
  • Kan jag vara säker på att min Baldimo choklad kommer hem till mig i gott skick?
   Våra produkter skickas alltid till kunden i speciella emballage som hindrar att de skadas eller bryts. Under sommaren använder vi oss av termopaket som hjälper att hålla chokladens konsistens under rätt temperatur.
 • Övriga frågor
  • Jag skulle vilja beställa några Baldimo choklad till mitt företag. Kan jag det?
   Ja, självklart! Vi skickar även till ditt företag – för mer detaljerad information, gå in på „Baldimo för företag”.
  • Hur är er reklamationspolicy?
   Att tillfredsställa våra kunder är vår högsta prioritet; vi bryr oss verkligen om att tillgodose dina behov och förväntningar. Om du trots detta inte är nöjd med kvaliteten på våra produkter eller vår service, ber vi dig vänligen att kontakta vår kundservice – vi lovar att hitta en lösning på problemet!
  • Jag tyckte verkligen om min senaste chokladskapelse och vill beställa den igen – är det möjligt?
   Absolut! För att det ska bli enklare för dig att hitta din favoritkomposition, har varje choklad en individuell kod (på ingrediensetiketten). Det är bara att skriva in koden här på sajten – din komposition kommer automatiskt läggas till i ditt ingredienslista!